Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pierś indyka umyj i osusz. Dopraw solą oraz pieprzem i obsmaż z każdej strony na oleju, aż zrobi się rumiana. Po usmażeniu posmaruj ją musztardą i posyp listkami tymianku.
Orzechy laskowe upraż przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC i obierz ze skórki.
Następnie przez 10 minut praż płatki owsiane.
Obrane orzechy posiekaj i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Morele pokrój w kostkę i dołóż do orzechów. Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni na oleju, a następnie wymieszaj z suszonymi owocami. Całość uzupełnij prażonymi płatkami owsianymi, dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Ciasto francuskie rozwiń i wysyp na jego środku 1/3 farszu, po czym rozprowadź go równomiernie. Na farsz połóż obsmażonego indyka i posyp resztą farszu. Całość przykryj pozostałym ciastem i odstaw na 15 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz w nim przygotowane danie około 45 minut.
Sos pieczeniowy WINIARY przygotuj, rozprowadzając zawartość opakowania w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, po czym gotuj jeszcze 3 minuty. Po zagotowaniu dopraw go listkami świeżego tymianku.
Pieczeń podawaj na ciepło z sosem pieczeniowym.